الكتب العلمية

الصراع الدولي والإقليمي على الموارد الطبيعية في العراق بعد عام 2003

The International and regionalConflict over natural resources in Iraq after the year 2003

 

تأليف : د. وسام ناظم كريم الخيكاني – الجامعة المستنصرية – دكتوراه فلسفة في العلوم السياسية – قسم العلاقات الدولية والسياسة الخارجية – العراق

الصراع الدولي

نسخة “pdf”-
الصراع الدولي والإقليمي على الموارد الطبيعية في العراق بعد عام 2003

الطبعة الأولى “2023″ –من  كتاب: – الصراع الدولي والإقليمي على الموارد الطبيعية في العراق بعد عام 2003

جميع حقوق الطبع محفوظة #المركز_الديمقراطي_العربي ولا يسمح بإعادة إصدار هذا الكتاب أو اي جزء منه أو تخزينه في نطاق إستعادة المعلومات أو نقله بأي شكل من الأشكال، دون إذن مسبق خطي من الناشر .

تقديم :

شهد الكون منذ بداية الخلق صراعاً حول السلطة والنفوذ المادي والمعنوي ، ولعل أهم اسباب النفوذ المادي في المجتمعات القديمة وحتى الحديثة ، هي ما يمكن أن تتوافر لها من موارد طبيعية ضرورية لبقائها على قيد الحياة ، تغنيها عن الجوع والعطش ، وبما أن الانسان يميل دائماً الى الصراع مع أقرانه بشكل طبيعي من أجل المنفعة ، لذا أصبح الصراع والسيطرة على المناطق الجغرافية التي تتواجد فيها الموارد الطبيعية ، أحد الاهداف الرئيسة للدول التي تسعى الى زيادة قوتها ، إذ لا توجد دولة في العالم يمكنها تحقيق الاكتفاء الذاتي ، وبذلك يكون الحصول على الموارد الطبيعية النادرة هدفاً من أهداف السياسة الخارجية لكل دول العالم ، ومدخلاً للصراع والحروب بين الدول ، وابرز مثال على ذلك هو الاحتلال الامريكي للعراق في عام ( 2003 ) ، الذي كان أحد الاسباب الرئيسة للأحتلال هو الرغبة الامريكية في السيطرة على الاحتياطي النفطي الكبير لدى العراق والذي يقابله أن الولايات المتحدة الامريكية في المرتبة الاولى عالمياً من ناحية الاستهلاك النفطي .

وظهر الصراع على موارد العراق الطبيعية على جميع المستويات الداخلي والإقليمي والدولي ، لاسيما أن هذا الصراع  قد تعدد ما بين الصراع على مصادر الطاقة العراقية والصراع على الموارد المائية العراقية ، وانتشر هذا الصراع بشكل أكبر على الساحة العراقية بعد عام ( 2003 ) ، بسبب الاحتلال الامريكي للعراق والذي أنتج بيئة سياسية غير مستقرة الى الآن ، أثرت كثيراً على موضع حماية موارد العراق الطبيعية .

وفي مجال الصراع على مصادر الطاقة العراقية يظهر هناك الصراع بين الأرادات الدولية من أجل تنفيذ استراتيجياتها النفطية داخل العراق ، وأبرز هذه الاستراتيجيات هي الاستراتيجية الامريكية ، التي بدأ تنفيذها من خلال الحرب الامريكية على العراق والتواجد العسكري الامريكي في هذه المنطقة ، الذي اتاح الفرصة  للشركات الامريكية لأخذ الدور في اكتشاف وانتاج الموارد النفطية العراقية ، لاسيما هناك أن استراتيجية صينية تسعى لأخذ زمام الامور والريادة في استثمار وانتاج الموارد النفطية العراقية على حساب الشركات النفطية الاوربية والامريكية ولكن بصورة ناعمة دون تدخل عسكري مباشر ، وفي مجال الصراع على مصادر الطاقة العراقية يظهر ايضاً هناك صراع إقليمي ما بين العراق من جهة والكويت وإيران من جهة أخرى الذي تمحور هذا الصراع حول الحقول النفطية المشتركة بين هذه الدول ، لاسيما أن هنالك صراعاً داخلياً حول مصادر الطاقة العراقية ما بين حكومة اقليم كردستان والحكومة الاتحادية حول اكتشاف وانتاج الموارد النفطية في اقليم كردستان العراق ، والذي تسبب بدوره في خسائر كبيرة في موارد العراق النفطية لصالح دول الجوار الجغرافي للعراق والشركات النفطية العالمية .

وهناك ايضاً صراع رئيسي أخر ظهر في العراق بشكل اكبر بعد عام ( 2003 ) ، وهذه المرة تمحور حول الموارد المائية العراقية ما بين العراق من جهة وتركيا وسوريا والكويت وإيران من جهة أخرى ، أذ تعمل تركيا على بناء السدود والتحكم بمياه دجلة والفرات داخل أراضيها من دون التعاون مع الجانب العراقي ، علماُ أنها دولة المنبع لهذه الانهار ، اما العراق فهو دولة المصب لنهري دجلة والفرات ، وهذا ما أدى الى تقليل من حصة العراق المائية من هذه الانهار واخرج الكثير من الاراضي الزراعية في العراق من نطاق الانتاج ، وذهبت تركيا أبعد من ذلك بتأكيدها على ان العراق ليس له حقوق مائية مكتسبة من نهري دجلة والفرات ، كذلك عملت إيران على قطع العديد من الانهار والروافد المائية المشتركة مع العراق ، وغيرت مسارها باتجاه الاراضي الإيرانية ، فيما يظهر الصراع العراقي الكويتي حول المياه الاقليمية المشتركة بين البلدين من خلال قيام الكويت بالاستحواذ على مساحات واسعة من مياه خور عبد الله ، لاسيما العمل على انشاء ميناء مبارك على هذه المياه من دون موافقة الحكومة العراقية ، وفي حال الانتهاء من انشاء هذا الميناء الذي يستمر العمل به الان الى الحاق الضرر الكبير بمصالح العراق الاقتصادية ، وفي مجال مستقبل الصراع على موارد العراق الطبيعية ، فأن اغلب الدراسات والبحوث تؤكد ان الصراع في القرن الحادي والعشرين هو ليس صراعاُ ايديولوجياُ سياسياُ من اجل نشر فكرة معينة ولكن هو صراع من اجل الموارد الطبيعية ، والعراق سوف يكون جزاءاُ كبيراُمن هذا الصراع ، بسبب امتلاكه كميات كبيرة من الموارد الطبيعية ويقابله هناك عدم استقرار سياسي .

Dr . Wesam Nazem Karim Alkhikani – AL- Mustansiriyah University

Abstract

Since the beginning of creation, the universe has witnessed a struggle about power and material and moral influence, and perhaps the most important causes of material influence in modern and even modern societies are the natural resources that may not be available to them that are necessary for their survival, which enrich them from hunger and thirst, and since man is always inclined to conflict With his peers naturally for the sake of benefit, so the struggle and control over the geographical areas in which the natural resources are located has become one of the main goals of countries seeking to increase their power, as there is no country in the world that can achieve self-sufficiency, and thus obtaining scarce natural resources is a goal. It is one of the foreign policy goals of all countries of the world, and a gateway to conflict and wars between countries, and the most prominent example of this is the US occupation of Iraq in (2003)،Which was one of the main reasons for the occupation is the US desire to control the large oil reserves in Iraq, which corresponds to that the United States of America is ranked first in the world in terms of oil consumption.

The conflict over Iraq’s natural resources appeared at all internal, regional and international levels, especially since this conflict is a multiplicity between the conflict over Iraqi energy sources and the struggle over Iraqi water resources, and this conflict has spread further on the Iraqi arena after (2003), due to the US occupation of Iraq, which It has produced an unstable political environment that has greatly affected the protection of Iraq’s natural resources.

In the field of conflict over Iraqi energy sources, there appears to be a struggle between the international will to implement its oil strategy inside Iraq, and the most prominent of these strategies is the US strategy, which began to be implemented through the US war on Iraq and the US military presence in this region, which provided an opportunity for US companies. To take the role in discovering and producing Iraqi oil resources, especially there is a Chinese strategy that seeks to take the lead in investing and producing Iraqi oil resources at the expense of European and American oil companies, but in a soft manner without direct military intervention ،And in the field of conflict over Iraqi energy sources, there is also a regional conflict between Iraq on the one hand and Kuwait and Iran on the other side, which centered around the common oil fields between these countries, especially there is an internal conflict over Iraqi energy sources between the Kurdistan Regional Government and the federal government On the discovery and production of oil resources in the Kurdistan region of Iraq, which caused this conflict great losses in Iraq’s oil resources for the benefit of the countries of the geographical neighborhood of Iraq and international oil companies.

There is another major conflict that appeared in Iraq in a greater way after (2003), and this time centered around the Iraqi water resources between Iraq on the one hand, Turkey, Syria, Kuwait and Iran on the other hand, as Turkey is working to build dams and control the waters of the Tigris and Euphrates within its territory without cooperating with The Iraqi side, knowing that it is the country upstream of these rivers. As for Iraq, it is the downstream country of the Tigris and Euphrates, and this is a reason to reduce Iraq’s share of water from these rivers and take out a lot of agricultural lands in Iraq from the scope of production. Water rights acquired from the Tigris and Euphrates rivers،Iran has also cut off many rivers and water tributaries shared with Iraq, and changed their course towards Iranian lands, while the Iraqi-Kuwaiti conflict over the shared territorial waters between the two countries appears through Kuwait’s acquisition of large areas of Khor Abdullah’s waters, especially the work to establish a port. Mubarak on these waters without the approval of the Iraqi government, and in the event of the completion of the construction of this port, which work at it continues now to seriously harm Iraq’s economic interests, and in the field of the future conflict over Iraq’s natural resources،Most studies and research confirm that the conflict in the twenty-first century is not an ideological and political struggle for the sake of spreading a certain idea but rather a struggle for natural resources, and Iraq will be a great reward from this conflict, due to its possession of large quantities of natural resources and there is corresponding instability Politician .

الناشر: المركـز الديمقراطي العربي للدراسات الاستراتيجية والسياسية والاقتصادية – ألمانيا – برلين

Democratic Arabic Center- Berlin – Germany

5/5 - (5 أصوات)

المركز الديمقراطى العربى

المركز الديمقراطي العربي مؤسسة مستقلة تعمل فى اطار البحث العلمى والتحليلى فى القضايا الاستراتيجية والسياسية والاقتصادية، ويهدف بشكل اساسى الى دراسة القضايا العربية وانماط التفاعل بين الدول العربية حكومات وشعوبا ومنظمات غير حكومية.

مقالات ذات صلة

اترك تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني. الحقول الإلزامية مشار إليها بـ *

زر الذهاب إلى الأعلى