الكتب العلمية

إستراتيجية حلف شمال الأطلنطي تجاه المنطقة العربية بعد الحرب الباردة

Nato Strategy Towards The Arab Region After The Cold War

 

تأليف : د.هليل فالح خليف السابل

نسخة “pdf”-

إستراتيجية حلف شمال الأطلنطي تجاه المنطقة العربية بعد الحرب الباردة

الطبعة الأولى “2021″ –من  كتاب: – إستراتيجية حلف شمال الأطلنطي تجاه المنطقة العربية بعد الحرب الباردة

جميع حقوق الطبع محفوظة #المركز_الديمقراطي_العربي ولا يسمح بإعادة إصدار هذا الكتاب أو اي جزء منه أو تخزينه في نطاق إستعادة المعلومات أو نقله بأي شكل من الأشكال، دون إذن مسبق خطي من الناشر .

تقديم:

تبدّلت الأسس والقواعد التي كانت تحكم النظام العالمي سابقاً في أعقاب الحرب الباردة، فمن نظام ثنائي القطبيّة إلى نظام أقرب إلى أحادي القطبيّة تتزعمه الولايات المتحدة الأمريكيّة وأطلق على طبيعة إفرازات تلك المرحلة والمتغيرات والتطوّرات التي حصلت في بنى وهياكل النظام العالمي آنذاك وتوصيفها بالنظام العالمي الجديد، وهدفت الدراسة إلى بيان أهم المتغيّرات والأحداث الإقليميّة والدوليّة التي كان لها أثر في ذلك وخاصة تجاه المنطقة العربيّة، وبيان استراتيجيّة حلف شمال الأطلنطي بعد الحرب الباردة تجاه المنطقة العربيّة حسب التصوّرات الأمريكيّة والأطلنطيّة، ليبقى الأداة في تنفيذ السياسات الخارجيّة لدول الأعضاء في الحلف بعد الهيمنة والسيطرة الواضحة على السياسة الدوليّة، باعتبار أن استمرار الحلف يشكل حالة فريدة في العلاقات الدوليّة بعد انتفاء سبب إنشائه، وأن المنطقة العربيّة تحتل الموقع الاستراتيجي المهمّ الذي تتقاطع عنده مصالح الدول الكبرى.

واستناداً إلى موضوع الدراسة ومشكلتها البحثيّة، واعتماداً على المنهج المستخدم، فقد تم تقسيم الدراسة إلى ثلاثة فصول، حيث تناول الفصل الأول: النظريّة العامة للأحلاف الدوليّة والأسباب والدوافع لإنشائها، وتطوّرها، وأنواعها، ومفهومها، وأسباب بقائها أو زوالها، والفرق بينها وبين الائتلافات والتكتّلات الدوليّة.

أما الفصل الثاني: فقد تناول حلف شمال الأطلنطي، والبنى والهياكل، وبيان أجهزته العسكريّة والمدنيّة والسياسيّة، ومراحل نشوئه وتطوّره، والمراحل التي مرّ بها الحلف، فضلاً عن الحرب الباردة وتعريفها ومفهومها وأسبابها وخصائصها، وبيان ميثاق الحلف وشروط العضويّة وأهدافه وتطوّر إستراتيجيّته وتغيّر عقيدته.

كما تحدث الفصل الثالث:عن النظام العالمي الجديد وأثره على حلف شمال الأطلنطي، وتوضيح طبيعة المتغيّرات فيه، وملامحه، ومفهومه، ومراحل تطوّره، وخصائصه، وبيان أثره على الحلف وأسباب توسيعه وتغيّر أهدافه وتبدّل وظائفه، وإيضاح أثر النظام العالمي الجديد على توجّهات الحلف تجاه المنطقة العربيّة وإستراتيجيّته الجديدة حيال ذلك، وأثرها على مصادر تهديد الأمن القومي العربي، وما لحقه من اختلال بمقوّماته وركائزه والآثار المترتّبة عليه.

وخلصت الدراسة إلى أن الولايات المتحدة الأمريكيّة تتبوأ مكان الصدارة العالميّة في ظل المتغيّرات التي حصلت، نظراً لقدرتها العسكريّة والاقتصاديّة الهائلة. مما جعلها تفرض تصوراتها على حلف شمال الأطلنطي حيال بعض القضايا، سواء الدوليّة، أو الإقليميّة، أو المتعلّقة في البنى والهياكل للحلف لتحقيق أهدافها ومصالحها الحيويّة وخاصة تجاه المنطقة العربيّة، سواء بفرض ترتيبات جديدة، أو إعادة هيكلة المنطقة العربيّة. مما كان له الأثر بتغيير مفهوم الإدراك لمصدر التهديد الرئيس في المنطقة (إسرائيل) على صعيد النخب الحاكمة والشعوب العربيّة، الأمر الذي أدّى إلى زعزعة الثقة وثوابت الوحدة العربيّة وآمال شعوبها بوحدة وجمع صفوفها، وأصبحت الشعوب العربيّة تتبادل النظرة العدائيّة لبعضها، فضلاً عن عدم الاستقرار والاضطرابات في بعض بلدانها وإثارة النعرات الطائفيّة والأثنيّة وخلخلة ركائز ومقوّمات النظام الإقليمي العربيّ وفك الارتباط لمقوّماته الاقتصاديّة، مما كان له الأثر السلبيّ بإعاقة مشاريع التنمية العربيّة، وعدم إقامة نظام إقليمي عربيّ.

Dr.  helael  faleh  khlaif  al sabil

Abstract

The foundations and principles that  had governed the global system during the Cold War changed from a bipolar system into a unipolar one that is dominated by the United States of America. The outcomes of this stage with its variables and developments that happened on the structure and constituents of the global system at that time were described as the new global system.  This study also aims to show the major changes and  regional and international events that had an impact on that specially toward the Arabian region. It also shows the Atlantic alliance’s strategies after the Cold War toward the Arabian region based on the American and Atlantic perspectives so that it will stay as a tool for implementing foreign policies of the members of the state members in the alliance after the obvious control and domination on the global policy. Taking into consideration that the continuity of the alliance forms a unique case in the international relations after neglecting the reasons for constructing it and the Arab region occupies an important strategic location where the interests of the great countries exchanged.

Based on the topic of the study and its problem and depending on the uses method, this study is divided into three chapters as the following: the first chapter tackles the general theory of international allies and the reasons and motives for constructing and developing them, its types, its concepts, the reasons for their continuity or vanishing and the difference between these allies and the international conglomerates.

The second chapter tackles the NATO, its structure and its frame. It also shows the NATO’s military, civilian and political equipment, and its constructing and developmental stages. In addition, it shows the periods that the alliance experienced. It also includes the Cold War, its definition, concept, causes and its properties. It also explains the compact of the alliance, the conditions for membership, its goals, the evolution of its strategy and changing its doctrine.

The third chapter tackles the new world system and its effects on the Atlantic Alliance. It also explains the nature of variables, its features, concepts and the evolutional stages and characteristics. It also shows its impact on the alliance, the reasons of its expansions, altering its goals, changing its functions, explaining the impact of the new global system on the alliance’s orientation towards the Arab region and the new strategy with its impact on threatening the national Arabic security which leads to instability in its constituents, pillars and its consequences.

This study concludes that the United States occupies the first place in the international changes because of its enormous economic and military ability. This enables it to impose its orientations upon the NATO regarding some issues whether they are national or international  or the issues related to its structures and constituents to maintain its goals and vital interests toward the Arab regions by either impose new arrangement or restructuring the Arab region. This had an impact on chancing the concept of recognizing the main source of threatening the region which is Israel at the level of the governing elites or the Arabian citizens. This leads to unsettling the trust and steadiness of the Arab unity and its people’s hope for uniting and gathering their queues. The Arabian people started exchanging the feeling of hatred in addition to the unstability and disorder in some of its countries, provoking sectarian and ethnic prejudices, dislocating the bases and constituents of the regional Arabic system, untying the correlations of the economic bases which has the negative impact on hindering the Arabic developmental processes and not establishing an Arabic  regional  system.

  • الناشر: المركز الديمقراطي العربي للدراسات الإستراتيجية والسياسية والاقتصادية
5/5 - (8 أصوات)

المركز الديمقراطى العربى

المركز الديمقراطي العربي مؤسسة مستقلة تعمل فى اطار البحث العلمى والتحليلى فى القضايا الاستراتيجية والسياسية والاقتصادية، ويهدف بشكل اساسى الى دراسة القضايا العربية وانماط التفاعل بين الدول العربية حكومات وشعوبا ومنظمات غير حكومية.

مقالات ذات صلة

اترك تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني. الحقول الإلزامية مشار إليها بـ *

زر الذهاب إلى الأعلى